Hoeveel windmolens staan er in Vlaanderen?

Windenergie is een essentieel onderdeel van de hernieuwbare energiebronnen in Vlaanderen. Het aantal windmolens in Vlaanderen neemt voortdurend toe, dankzij inspanningen om duurzame energieproductie te stimuleren. Laten we de huidige situatie en recente ontwikkelingen rond windenergie in Vlaanderen verkennen.

Actuele Stand van Windenergie in Vlaanderen

Per mei 2024 zijn er in totaal 643 windturbines actief in Vlaanderen. Deze windturbines hebben samen een vermogen van 1.726 MW, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan de groene stroomproductie in de regio. Deze cijfers omvatten alleen grootschalige windturbines op land, elk met een vermogen van meer dan 300 kW per turbine.

Verdere Verdeling en Groei

De groei van windenergie in Vlaanderen is dynamisch, met nieuwe projecten die voortdurend worden goedgekeurd en geïmplementeerd. De data toont aan dat nieuwe installaties vaak pas enkele maanden na ingebruikname door de netbeheerders worden geregistreerd. Hierdoor zijn de meest recente cijfers vaak een onderschatting van de werkelijke situatie.

Provinciale en Gemeentelijke Informatie

Het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) biedt gedetailleerde rapporten aan die de verdeling van windturbines per provincie en gemeente weergeven. Deze rapporten zijn toegankelijk via de energiekaart van Vlaanderen, waar gebruikers specifieke locaties kunnen selecteren om meer gedetailleerde informatie te verkrijgen.

Bijdrage aan Duurzame Energie

De windturbines in Vlaanderen dragen significant bij aan de doelstellingen voor duurzame energie. Windenergie, samen met zonne-energie en andere hernieuwbare bronnen, speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzame energievoorziening in de regio.

Toekomstige Vooruitzichten

Met voortdurende investeringen en steun van de overheid, wordt verwacht dat het aantal windturbines in Vlaanderen blijft groeien. Dit zal niet alleen bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook aan de energietransitie en de versterking van de energie-onafhankelijkheid van de regio.

Voor meer gedetailleerde en up-to-date informatie over windenergie in Vlaanderen, kunt u de energiekaart van Vlaanderen raadplegen.

Door de groeiende aandacht voor hernieuwbare energie en de implementatie van nieuwe projecten, blijft Vlaanderen een belangrijke speler in de productie van windenergie, wat essentieel is voor een duurzame toekomst.

bijgeplaatste-windturbines-vlaanderen

Bron: https://apps.energiesparen.be/energiekaart/vlaanderen/windenergie

aantal windturbines per provincie
Facebook
Twitter
LinkedIn

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Latest Post

Newsletter

Signup our newsletter to get update information, news or insight for free.